Followers

Wednesday, September 14, 2011

Malaysian Beckham

Firman Allah dalam ayat ke-2 Surah Ibrahim (# surah: 14):-

 

وَوَيْلٌ لِلْكَافِرِينَ مِنْ عَذَابٍ شَدِيدٍ

"…dan kecelakaan besar bagi orang-orang yang kufur ingkar (terhadap Al-Quran) dari azab yang amat berat."

 

Kenapa Allah mencelakakan orang-orang Kafir ini? Jawabnya:-

 

الَّذِينَ يَسْتَحِبُّونَ الْحَيَاةَ الدُّنْيَا عَلَى الْآخِرَةِ

"Orang-orang yang mengutamakan dunia lebih daripada akhirat…"

 

Benar, mencintai dunia melebihi Akhirat bukanlah satu-satunya sebab orang-orang Kafir mendapat kecelakaan. Di sana, pada sambungan muqaddimah ayat ke-3 Surah Ibrahim di atas, Allah juga memaklumkan di antara perangai orang-orang Kafir yang menjadikan mereka mendapat kecelakaan serta azab yang pedih, termasuk juga kerana mereka melakukan usaha-usaha penghalangan perkembangan dakwah ke jalan Allah, serta sering mengharapkan kebengkokan/ penyimpangan terhadap jalan yang benar ini.

 

الَّذِينَ يَسْتَحِبُّونَ الْحَيَاةَ الدُّنْيَا عَلَى الْآخِرَةِ وَيَصُدُّونَ عَنْ سَبِيلِ اللَّهِ وَيَبْغُونَهَا عِوَجًا ۚ أُولَٰئِكَ فِي ضَلَالٍ بَعِيدٍ

"Orang-orang yang mengutamakan dunia lebih daripada akhirat dan menghalangi manusia dari jalan agama Allah, serta menghendaki jalan itu menjadi bengkok terpesong, mereka itulah orang-orang yang terjerumus ke dalam kesesatan yang jauh terpesongnya."

 

Namun, sebagai orang yang beriman, mempunyai satu similiarity dengan sifat orang-orang Kafir sahaja, sudah suatu yang seharusnya menduka citakan. Apatah lagi similiarity ini adalah similiarity yang tidak seharusnya dimiliki oleh mereka-mereka yang mengaku beriman kepada Allah dan Rasul-Nya.

 

Benar, ada juga sifat orang-orang Kafir, yang tidak boleh tidak, pasti ada persamaannya dengan orang-orang Mukmin. Bahkan dengan manusia-manusia lainnya. Itulah sifat kemanusiaan yang Islam tidak pernah tentang, bahkan tidak pernah mencemuh, apa lagi mencelakakan manusia-manusia dengan sifat-sifat itu. Namun, ada juga sifat-sifat, yang hanya selayaknya dimiliki hanya oleh mereka-mereka yang tidak beriman pada Hari Kemudian sahaja.

 

Perhatikan ayat-ayat Surah Ibrahim tadi. Allah tidak menyebut bahawa antara sifat-sifat orang Kafir yang menyebabkan mereka beroleh azab yang pedih, lantaran mereka suka "makan" misalnya. Kerana orang-orang Mukmin pun, perlu makan. Atau mereka dilaknat, lantaran mereka "tidur" misalnya. Kerana perbuatan tidur itu, tidaklah merupakan suatu yang terlarang, apatah lagi menghinakan. Tetapi, ternyata sifat mencintai dunia melebihi Akhirat, adalah salah satu sifat yang akan menjerumuskan manusia ke lembah kebinasaan. Hingga wajar dijauhi oleh mereka-mereka yang roh Islam telah meresap masuk ke hatinya.

 

إِنَّ الَّذِينَ لَا يَرْجُونَ لِقَاءَنَا وَرَضُوا بِالْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَاطْمَأَنُّوا بِهَا وَالَّذِينَ هُمْ عَنْ آيَاتِنَا غَافِلُونَ

أُولَٰئِكَ مَأْوَاهُمُ النَّارُ بِمَا كَانُوا يَكْسِبُونَ

"Sesungguhnya orang-orang yang tidak menaruh ingatan akan menemui Kami (pada hari akhirat untuk menerima balasan) dan yang reda (berpuashati) dengan kehidupan dunia semata-mata serta merasa tenang tenteram dengannya dan orang-orang yang tidak mengindahkan ayat-ayat (keterangan dan tanda-tanda kekuasasaan) Kami.  Mereka yang demikian keadaannya (di dunia), tempat kediaman mereka (di akhirat) ialah Neraka; disebabkan keingkaran dan kederhakaan yang mereka telah lakukan."

(Surah Yunus [10]:7-8)

 

"ala..satu sifat je.." Betul, sekadar memiliki salah satu sifat, tentunya menyelamatkan kita daripada menjadi seorang Kafir, dek "pakej" sifat yang tidak lengkap. Tetapi, bukankah dengan satu similiarity, seharusnya menjadikan kita merasa rimas lantaran kita sudah one step further ke dalam golongan-golongan yang disesatkan?

 

Safee Sali (pemain bola sepak Malaysia) ketika dipelawa menjalani trial dengan pasukan Cardiff City , kita sudah riuh sekampung. Kebanggan kita bertambah, hidung semakin kembang, riuh semakin randah, tatkala akhbar mereka memuji aksi trial pertamanya, dengan memberi jolokan "Malaysian Beckham" kepadanya. Walhal, beliau masih di peringkat trial, dan Cardiff City, sekadar pasukan Divisyen Dua UK (di belakang EPL). Jadi, apa yang kecoh sangat? Jawabnya, kerana biar pun perjalanan Safee Sali ke pentas Eropah masih jauh, setidak-tidaknya, beliau sudah one step further ke sana.

 

Nah, apakah kita masih tidak terasa bahang, tatkala sudah one step further kepada kesesatan? Moga Allah suburkan kecintaan kepada Akhirat di dalam jiwa-jiwa kita, lalu melayulah kecintaan terhadap kehidupan dunia…

 

 

-penulis, Ir. Faridul Farhan Abd Wahab percaya bahawa cinta pada Akhirat harus dibaja dan disiram selalu-

 

 

1 comment:

  1. aku juga setuju.
    kalau tak dibaja dan disiram,
    ia pasti mati...

    bersama-samalah kita membajainya.

    ReplyDelete